Aleksei Navalnyi - Putinin pahin vihollinen
20.8.2020 Venäjän Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi oli matkalla Venäjällä sijaitsevasta Tomskin kaupungista maan pääkaupunki Moskovaan. Matkan aikana Navalnyi alkoi voida pahoin ja hänen kuntonsa heikkeni nopeasti. Kone joutui tekemään hätälaskun Omskiin, jossa Navalnyi kiidätettiin venäläissairaalaan, jossa häntä pidettiin koomassa.
Euroopan johtavat poliitikot olivat huolissaan tilanteeesta ja esimerkiksi Suomen presidentti Sauli Niinistö myötävaikutti siihen, että Navalnyi siirrettäisiin Saksaan, puolueetonta hoitoa Saamaan.
Saksassa selvisi, että Aleksi Navalnyi oli myrkytetty Novitshok-hermomyrkyllä. Vaikka Putin tietysti kiistää myrkytyksen, niin monet todisteet viittaavat siihen, että juuri Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oli myrkytyksen takana.
Miten Aleksei Navalnyista tuli hahmo, joka koettiin Kremlissä niin vaaralliseksi, että hänet piti myrkyttää. Tällä artikkelilla yritetään löytää vastaus tähän kysymykseen.
Venäjä Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen
Ennen kuin mennään itse Aleksei Navalnyihin on syytä puhua siitä, mitä Venäjällä on sen jälkään tapahtunut kun Neuvostoliitto hajosi 25.12.1991.
Venäjän federaation ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Boris Jeltsin, joka pyrki luomaan maahan demokratian ja markkinatalouden. Jeltsin aloitti talousuudistuksen vapauttamalla hinnat ja ulkomaankaupan. Jeltsin myös kannatti lehdistön ja puolueiden toiminnan vapautta ja antoi Venäjän eri alueille suuren vallan.
Hetken aikaan näyttikin siis siltä, että Venäjästä tulisi aito demokratia.
Talousuudistukset kuitenkin saivat kuitenkin aikaan nopean inflaation, joka aiheutti jo ennestään köyhän kansan köyhtymistä entisestään. Tämä tottakai nakersi Jeltsinin suosiota ja kommunistit alkoivat toden teolla juonittelemaan Jeltsiniä vastaan. Tuolloin Venäjällä pelättiin jopa sisällissodan puhkeamista.
Myös Hallitus joutui tuolloin suurin rahavaikeuksiin ja esimerkiksi palkkoja ei maksettu Venäjällä kuukausiin! Myös armeija oli huonossa jamassa rahapulan takia.
Jeltsin valittiin presidentiksi toistamiseen 1996. Tällöi häntä tukivat suurliikemiehet eli oligarkit, jotka pelkäsivat vallan luisuvan kommunisteille. Tuolloin Venäjällä alkoi näkyä yhä selvemmin myös Oligarkkien väliset valtataistelut sekä yleistynyt epävakaus ja esimerkiksi vuonna 1999 Moskovassa räjähteli pommeja. Vuoden lopussa Jeltsin jäi pois presidentin virasta ja suositteli tulevaksi presidentiksi silloista pääministeriä Vladimir Putinia
Putinin valtakausi
Putin oli entinen KGB:n vakooja. Tehtävä Neuvostoliiton valtion turvallisuuspoliisissa tietysti loppui, kun Neuvostoliitto hajosi. Ennen kuin Putin palkattiin Jeltsinin hallintoon hän toimi Pietarin apulaispormestarina.
Putin on hallinnut Venäjää aina vuodesta 2000 alkaen lukuun ottamatta vuosia 2008-2012, jolloin presidenttinä oli Dmitri Medvedev. Tuolloinkin Putin toimi Venäjän pääministerinä. Putinia tukee Yhtenäinen Venäjä -puolue, jolla on enemmistö Venäjän parlamentissa eli liittokokouksessa.
Putinin tultua presidentiksi hän oli vahva johtaja ja tukahdutti Jeltsinin aikana riehuneet levottomuudet. Tätä hän on myös korostanut useissa Venäjän kansalaisille suunnatuissa puheissaan.
Demokratiakokeilu, mikä alkoi venäjällä 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa ei ole onnistunut ja Venäjä on Putinin myötä luisunut takaisin sille tyypiliseen valtiomuotoon - autokratiaan eli itsevaltiuteen, jossa valtiopäämiehen valtaa ei rajoiteta millään tavalla.
Venäjällä oppositiopoliitikkoja vaimennetaan eikä heidän anneta kertoa näkemyksiään suurissa televisiokanavissa, jotka ovat kaikki tavalla tai toisella Putinin talutusnuorassa. Lisäksi Venäjällä korruptio rehoittaa, eikä oikeusjärjestelmä oli kaikille kansalaisille oikeudenmukainen.
On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että Venäjän tapauksessa hallinnossa on vahvasti mukaan niin sanottu pieni sisäpiiri, johon kuuluu turvallisuuspalvelu FSB:n entisiä upseereita ja erilaisia neuvonantajia.
Tällaiseen poliittiseen ilmapiiriin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi lähti hakemaan muutosta.
Kuka on Aleksei Navalnyi?
Aleksei Anatoljevitš Navalnyi syntyi 4.6.1976 Moskovan alueella. Hän opiskeli Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen oikeustieteellisessä tiedekunnassa ja toimi sen jälkeen juristin ammattissa.
2000-luvun alussa Navalnyi aloitti poliittisen uransa oppositiopuolue Jablokossa, jonka ideologia on sekoitus liberalismia ja sosiaalidemokratiaa. Kyseinen puolue ajaa demokraattisia arvoja, ihmisoikeuksia on yleisesti markkinatalousmyönteinen.
Aleksei Navalnyi toimi Jabloko puolueen puheenjohjana vuodesta 2004 aina vuoteen 2007, jonka jälkeen hänet erotettiin puolueesta. Syynä tähän oli Navalnyin kansallismieliset arvot. Navalnyi vastusti maahanmuuttoa ja Kaukaasian alueiden tukemista. Hän myös osallistui Venäjän marssi nimisiin tapahtumiin, jotka oli äärioikeiston järjestämiä tapahtumia.
Venäläiset tuntevat Navalnyin ennen kaikkea taistelusta korruptiota vastaan, jotka hän aloitti vuonna 2008. Tuolloin hän osti viidestä suurimmasta energia-alan yhtiöstä osakkeita. Näistä neljä olivat valtionyhtiöitä. Näin hän pääsi käsiksi tarkempiin yritystietoihin sekä esittämään tiukkoja kysymyksiä yritysten johdolle.
Paljastukset alkavat
Ensimmäinen suuren korruptiopaljastuksen Navalnyi teki vuonna 2010. Tuolloin hän paljasti, että öljyputkiyhtiö Transneftin siperian öljyputkihankkeesta oli valunut rahaa yli miljardi dollaria sisäpiirin käsiin. Navalnyi teki paljon muitakin paljastuksia ja keräsi taakseen lukuisia vihamiehiä. Pääosan näistä paljastuksista hän toi ilmi oman bloginsa kautta.
Navalnyi ei tyytynyt pelkästään tekemään paljastuksia korruptiosta, vaan organisoi myös laajoja mielenosoituksia ympäri Venäjää. Kevään 2012 presidentinvaaleissa Putin sai 63,6 prosenttia äänistä. Tuolloin Toiseksi tullut kommunistien Gennadi Zjuganov syytti vaaleja epärehellisiksi.
Ennen vaaleja Putinia vastustaviin mielenosoituksiin osallistuneita opposition jäseniä alettiin painostaa ja kuulustella. Tuolloin Putin myös vahvisti useita lakeja, jotka vähensivät kansalaisten mahdollisuutta osoittaa mieltään. Esimerkiksi kaikki järjestöt, jotka olivat jollain tavalla saaneet ulkomaalaista rahoitusta määrättiin rekisteröitymään ”ulkomaisiksi agenteiksi”.
Navalnyin johtamat mielenosoitukset kuumenivat Putinin virkaanastujaispäivänä, jolloin valtavat määrät ihmisiä pidätettiin, Navalnyi mukaan lukien.
Menestyksekäs pormestariehdokas
Navalnyia syytettiin myös yhdessä hänen veljensä kanssa petoksista yrityskaupoissa. Tuolloin Aleksei Navalnyi sai ehdonalaisen tuomion. Hänen veljensä ei selvinnyt niin vähällä vaan tuomittiin vankilaan. Syytteinä olivat esimerkiksi puutavaran varastaminen ja erilaiset petokset.
Yleisesti länsimaissa näitä tuomioita pidetään tekaistuina. Tätä mieltä on myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Miksi nää tuomiot sitten junailtiin?
Syy löytyy siitä, että Venäjän valtaapitäjät olivat nyt tosissaan havahtuneet siihen, että Aleksei Navalnyilla oli runsaasti kannattajia. Navalnyille junailtiin rikosrekisteri, koska silloin hän ei enää voisi osallistua vaaleihin Venäjällä.
Tähän liittyy myös sellainen erikoinen juttu, että Moskovassa järjestettiin vuonna 2013 Pormestarin vaalit. Tehtävään oli jo käytännössä valittu Putinin lähipiirissä oleva Sergei Sobjanin, mutta ajateltiin niin, että näyttäisi hyvältä jos vaaleissa olisi joku edes jollain tavalla pätevä vastaehdokas.
Vastaehdokkaaksi tuli Aleksei Navalnyi, mutta kuten äsken kerroin, rikosrekisterin omaava henkilö ei voi osallistua Venäjällä vaaleihin. Näin tuli kauhea kiire keskeyttää. Navalnyin oikeusprosessi ja lykätä tuomiota, jotta Navalnyi pääsisi osallistumaan vaaleihin.
Tuolloin viimeistään selvisi se, kuinka suurta suosita Navalnyi nautti. Alunperin ajateltiin, että hän tuskin saisi muutamaa prosenttia enemmän äänistä, mutta lopputulos oli se että Navalnyi sai 27 prosenttia kaikista äänistä.
Navalnyi - Todellinen Youtube-tähti
Navalnyi Moskovan pormestarin vaalien jälkeen jäänyt laakereilleen lepäämään vaan jatkoi aktiivisesti korruptiota koskevia paljastuksiaan. Tässä vaiheessa hän perusti itselleen myös Youtube-kanavan, missä kertoi näistä paljastuksista. Toi kanava on edelleen aktiivinen ja jos katsoo videoiden näyttökertoja, niin ei voi kuin todeta, että nämä aiheet todella kiinnostavat ihmisiä.
Youtubella ja sosiaalisella medialla on nykyään todella iso valta maailmassa ja niiden kautta, ainakin teoriassa, kaikilla ihmisillä on mahdollisuus saada äänensä kuuluville. Tämä on myös ehdottomasti vaikuttanut myös Navalnyin suosioon, sillä ennen kuin sosiaalisesta mediasta tuli koko kansan kuvia, Navalnyi saatii pidettyä pois julkisuudesta, koska häntä ei yksinkertaisesti päästetty esiintymään Venäläisillä televisiokanavilla
Navalnyi yritetään myrkyttää
Samaa tahtia kun Navalnyi teki paljastuksia myös vihamiesten määrä kasvoi. Häneen alettiin myös käyttää suoraa väkivaltaa. Hänen naamalle heitettiin esimerkiksi vihreää väriainetta, joka Venäjässä tunnetaan nimellä Zeljonka.
Tämäkään ei sinnikästä Navalnyi pysäyttänyt ja hän yritti asettua ehdolle vuoden 2018 Venäjän presidentin vaaleissa. Toista kertaa Kremlissä ei tehty samaa virhettä kuin jo mainituissa Moskovan pormestarivaaleissa. Tällä kertaa siis Navalnyin ehdokkuus estettiin rikosrekisterin perusteella.
Navalnyin suosio kuitenkin jatkoi edelleen kasvuaan ja Putinin ja muun valtaeliitin piti keksiä joku toinen tapa, millä oppositiopoliitikko hiljennettäisiin!
Palataan artikkelin alussa mainittuun kohtalokkaaseen lentomatkaan. Navalnyi kunto oli romahtanut lentokoneessa, jonka tarkoitus oli matkata Tomskista Moskovaan. Ennen kuin Navalnyi oli siirretty saamaan hoitoa Saksalaiseen sairaalaan, hänelle oli jo Venäjällä annettu Atropiinia, joka on vastalääke hermomyrkylle. Lääkärit kuitenkin kielsivät sinnikkäästi sen, että Navalnyi olisi myrkytetty. Syyksi sille, että Navalnyi oli vajonnut koomaan he kertoivat aineenvaihdunnan häiriöin.
Navalnyi lennätettiin hänen vaimonsa ja monien maiden painostuksen ansiosta yliopistolliseen Charité sairaalaan Berliiniin. Saksassa Navalnyilla todettiin vakava myrkytys tila ja veri ja virtsanäytteistä paljastui, että häntä vastaan oli käytetty Novitshok-hermomyrkkyä, joka on alunperin Venäjän armeijan kehittämä. Tämä tulos vahvistettiin myös muiden maiden ja toisistaan riippumattomien tutkijoiden toimesta.
Sanomattakin on selvää, että tämä kemialliseksi aseeksi kehitelty myrkky on kielletty monissa kansainvälisissä sopimuksissa, joihin myös Venäjä on sitoutunut. Tämä ei myöskään ollut ensimmäinen kerta, kun Venäjällä hallituksen toimia vastustava henkilö yritetään tappaa. Näin on kävi esimerkiksi oppositiopolitikko Boris Nemtsoville vuonna 2015. Hän ei tosin saanut myrkkyä, vaan kohtasi loppunsa aseen luodista.
Navalnyi soittaa myrkyttäjälleen
Aleksei Navalnyi selviää kuin selviääkin myrkytyksestä, mutta joutuu viettämään sairaalassa yli 30 päivää. Kun tieto Novitshok-hermomyrkystä leviää, Venäjä kieltää kaiken. Putin jopa vitsailee asialla, että jos FSB olisi halunnut tappaa Navalnyin se olisi myös siinä onnistunut.
Tässä vaiheessa kuitenkin tutkivan journalismin sivusto Bellincat astuu mukaan kuvioon. Koska Venäjä on äärimmäisen korruptoitunut maa, niin lähes kaikki on kaupan. Bellincat iskee tähän ja saa haltuunsa FSB:n agenttien puhelimien paikannustiedot. Käy ilmi, että yksi FSB:n agenteista oli paikalla Tomskissa juuri silloin kun Navalnyin kohtalokas lento lähti. Lisäksi näistä teletunnistetiedoista on käynyt ilmi, että Navalnyin siirtyessä hotellilta lentokentällä, puhelinliikenne FSB:n agenttien välillä kävi kuumana.
Tässä ei kuitenkaan vielä ollut kaikki. Navalnyi myös soitti eräälle FSB:n agentille esittäytyen itse FSB:n agentiksi, joka halusi tiedustella lisää myrkytyksestä! Puhelun lopputulemana huijattu FSB:n agentti paljastaa yksityiskohdat Navalnyin myrkytyksestä ja esimerkiksi sen, että myrkky oli sivelty hänen boksereihinsa.
Tämän puhelun jälkeenkin FSB ja Venäjän johto kiisti kaiken ja pisti sen ulkomaalaisten tiedustelupalveluiden masinoimaksi kampanjaksi.
Lento vankeuteen
Navalnyilla oli tässä vaiheessa kaksi mahdollisuutta. Navalnyi voisi jäädä pysyvästi ulkomaille tai palata Venäjälle, jossa hänet tultaisiin vangitsemaan. Ensimmäinen vaihtoehto ei kuitenkaan tullut kysymykseen, koska se olisi vienyt pohjan siltä työltä mitä Navalnyi oli vuosien aikana Venäjällä tehnyt. Hän siis päätti palata.
17.1.2021 lähteneellä paluulennolla paluulennolla oli mukana valtavasti toimittajia ja kentälle saavuttuaan Navalnyi pidätetään jo turvatarkastuksessa. Kone oli myös vaihtanut ilmassa laskeutumispaikkaa, jotta Navalnya vastaan tulleet kannattajat eivät olisi päässeet häntä tapaamaan.
Virallinen syy oli se, että Navalnyi oli rikkonut ehdonalaistuomionsa, koska oli oleillut niin pitkään ulkomailla. Tämän jälkeen hänet asetetaan tutkintavankeuteen 30 päiväksi. Tämä tuomio langetettiin poikkeuksellisesti melko pikaisella aikataululla heti poliisiasemalla, jossa Navalnyia oli kuulusteltu.
Heti tämän tuomion jälkeen Navalnyi tekee lyhyen videoviestin, missä hän kehottaa Venäjän kansalaisia lähtemään kaduille vaatimaan itselleen parempaa tulevaisuutta. Näin myös tapahtuu ja seuraavien viikkojen aikana lukuisissa Venäläisissä kaupungeissa järjestetään mielenosoituksia ja poliisi ottaa kiinni tuhansia ihmisiä.
Myöhemmin Navalnyin tuomitaan uudessa oikeudenkäynnissä 2,5 vuodeksi vankilaan! Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Aleksei Navalnyin tuomio tulee olemaan huomattavasti pitempi, kuin tuo 2,5 vuotta. Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että edessä on 10 vuoden kakku! Selvää on kuitenkin se, että Aleksei Navalnyin tarina ei ole vielä lopussa!
Lähteitä ja lisälukemista
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksei_Navalnyi
- https://www.bbc.com/news/world-europe-16057045
- https://2018.navalny.com/en/biography/
- https://youtu.be/5NRS6bl0tzw
- https://youtu.be/g4QsXwq8f1w
- https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f0d2ab2c-b2a5-4766-b612-b3f7d48ec622
- https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007703181.html
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Moskovan_alue
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Jabloko
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Venäjän_historia
- https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomalaistutkija-kauhistui-vladimir-putinin-uusinta-vaatimuslistaa-nain-huonolta-ei-nayttanyt-kylman-sodan-pahimpinakaan-paivina/d68b8185-46a1-4b4f-86b2-4df9d2f865e3
- https://www.maanpuolustus-lehti.fi/venaja-ja-demokratia/
- https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/38202/1/URN%3ANBN%3Afi%3Ajyu-201207122065.pdf
- Putinin pahin vihollinen - Aleksei Navalnyin tarina, Kalle Kniivilä