Jäämies Ötzi

Tiedätkö jäämies Ötzin, jonka muumio löydettiin 1990-luvun alkupuolella!

Ötzi on maailman tunnetuin vainaja ja hänen elämänsä vaiheita on tutkittu vuosikausia! On esimerkiksi todella uskomatonta, että tutkijat ovat tietokoneita hyödyntäen luoneet mallin siitä, miltä Ötzin puhe kuulosti.

Muumio on "arkeologinen sensaatio", jonka tarina on selvinnyt pikkuhiljaa tutkimusten myötä. Ötzi onkin todennäköisesti maailman tarkimmin tutkittu mies.

Tämä artikkeli kertoo Ötzistä ja hänen elämästään kivikauden kovissa olosuhteissa. Artikkelin lopusta löytyy myös hyvin todennäköinen syy Ötzin kuolemalle.

Kyseessä ei todennäköisesti ole nuolen osumasta aiheutunut vamma, kuten aikaisemmin on epäilty!

Voit katsoa artikkelin myös videomuodossa

Ötzin löytyminen oli arkeologinen sensaatio

Hieman yli 31 vuotta sitten, 19.9.1991, saksalainen pariskunta Erika ja Helmut Simon löysivät patikkaretkelleen Italian ja Itävallan rajalta muumion. Parirskunta oli patikoimassa yli 3200 metrin korkeudessa, kun he huomasivat muumion yläruumiin pilkottavan esiin jään sisältä.

No Erika ja Helmut Simon eivät olleet mitään arkeologian ammattilaisia, joten he eivät välittömästi täysin ymmärtäneet, mitä olivat löytäneet. Itse asiassa he kuvittelivat ensin kohdanneensa tylyihin oloihin menehtyneen alppinistin.

Rupesin tässä kohtaa heti ite pohtimaan, miten itse reagoisin asiaan. Varmaan ensimmäinen reaktio olisi jostain raa-asta murhasta. Tosin kun katsoo kuvia Ötzistä, niin ehkä ymmärtäisin, ettei mistään ihan tuoreesta henkirikoksesta voi olla kysymys.

Muutama päivä muumion löydön jälkeen paikalle saapui arkeologi, joka arvioi muumion iäksi vähintään 4000 vuotta.

Myöhemmin radiohiiliajoitus kertoi, että mies kuoli todennäköisesti noin 5300 vuotta sitten.

Mistä Ötzin esivanhemmat olivat kotoisin?

Ennen kuin mennään niihin paikkoihin, jossa Ötzi on elänyt elämänsä, niin on korjattava yksi aika yleinen väärinkäsitys siitä, miten ihminen tuohon aikaan oli Eurooppaan saapunut.

Nimittäin aikaisemmin on yleisesti ajateltu Eurooppaan saapui ihmisiä Afrikasta jo jääkaudella eli suurin piirtein 20 000 vuotta sitten. Todellisuudessa tämä muutto Afrikasta alkoikin huomattavasti myöhemmin, vasta Ötzin elämän jälkeen!

Ötzin esivanhemmat saapuivat Eurooppaan Lähi-idästä // Shutterstock

Arvellaan, että Ötzin esivanhemmat olisivat saapuneet Eurooppaan pääasiassa lähi-Idästä Tämä saatiin selville kun Ötzin perimä kartoitettiin. Tuolloin kävi ilmi, että Ötzin geenit viittaavat nuoremmalla kivikaudella Vähässä-Aasiassa eläneeseen ihmisryhmään.

Missä Jäämies Ötzi eli elämänsä?

Löydöstään asti hän on tarjonnut tutkijoille korvaamattoman arvokasta tietoa elämästä kivikaudella. Yksi tärkeä ja mieltä kutkuttava kysymys oli se, missä Ötzi oli elänyt elämänsä.

Tämän selvittämiseen käytettiin strontiumisotooppitutkimusta. Tämä menetelmä perustuu siihen, että kaikki kasvit ja eläimet tarvitsevat kalsiumia ja strontium käyttäytyy samalla tavalla kuin kalsium.

Tämän takia strontiumia on kaikkialla maailmassa ja sitä kulkeutuu luonnollisesti kalsiumin mukana pieniä määriä maaperästä kasveihin ja ja sitä kautta edelleen eläimiin ja ihmisiin.

Ötzi eli elämänsä jylhissä Alppimaisemissa // Shutterstock

Kaksi vuotta Ötzin löytymisen jälkeen muumion hampaisiin ja luihin tehtiin edellä kuvattu tutkimus. Esimerkiksi ihmisen pysyvät hampaat muodostuvat 3-5 vuoden iässä, joten Ötzin hampaista saatiin tietoa siitä, missä hän oli elämänsä alkutaipaleella asunut.

Hampaiden perusteella pääteltiin, että Ötzi olisi elänyt pohjois-Italiassa nykyisen Bolzanon kaupungin itäpuolella. Reisiluu puolestaan soittaa, että Ötzi asui Italian toisiksi pisimmän joen. Adigen laaksossa Meranon ja Trentinon välillä.

Molemmat näistä kylistä sijaitsivevat lähellä kapeaa Val Senales -laakson suuta. Laakson kautta pääsee myös vuorille, johon Ötzi viimeisellä matkallaan kulki.

Tuosta Adigen laaksosta, arkeologit ovat löytäneet merkkejä kahdesta kivikautisesta asuinpaikasta. Toinen sijaitsee lähellä Latschin kylää ja toinen lähellä keskiaikaista Juvalin linnaa!

Ehkä toinen näistä on ollut juuri kuuluisan jäämies Ötzin koti ainakin hetken aikaa.

On mielenkiintoista pohtia, millaisia olivat tuon ajan asumukset. Nykyisen tietämyksen mukaan talojen seinät olivat tehty savesta ja katto puutavarasta. Toisaalta on arveltu myös olevan taloja, joiden seinät olisivat tehty puusta ja ne olisivat vain tiivistetty savella.

Joka tapauksessa talot olivat tuohon aikaan hyvin pieniä ja niissä oli oikeastaan tyypillisesti vain yksi huone, jossa oli savesta poljettu lattia. Nukkumapaikat sijaitsivat huoneen seinillä. Tuohon aikaan ei harrastettu kotieläimiä, eikä niille kyllä olisi ollut tilaakaan.

Tosin meidän Dylan ainakin viihtyy usein öisin mun päällä, joten ehkä Dylan olis mahtunut myös Ötzin pieneen taloon. Vaikka Dylan onkin Labradori, niin metsästäjäksi tosta laiskamadosta ei kyllä olisi.

Kivikautisen kylän Päällikön saattoi kuitenkin olla tavallista hienompi ja kookkaampi. Lisäksi tyypillisessä kylässä oli talleja, varastoja ja erilaisia työpajoja.

Ylipäätänsä aika, mikä asumuksessa vietettiin oli verrattain lyhyt. Päivät kuluivat pitkälti ruoan hankinnassa ja muissa ulkona tehtävissä askareissa.

Yhteisöjen koko Ötzin asuinseuduilla oli pieni ja yhteisöt ja kylät sijaitsivat toistensa lähellä. Tämä helpotti töiden jakamista ja erilaisille kädentaidoille todellakin oli kysyntää. Jokaisella yhteisön jäsenellä oli oma tehtävänsä, mihin hän oli erikoistunut.

Ötzi ei kuitenkaan mitä ilmeisimmin elänyt koko elämäänsä samassa paikassa. Tämä oli tyypillinen elämäntapa kivikauden metsästäjä-keräilijöille, jotka muuttivat vuoden kierron mukaan aina sinne, missä kulloinkin oli parhaat mahdollisuudet saalistaan.

Vuosittain palattiin samoille seuduille, jos alueen ympäristö edelleen tarjosi elämällä suotuisat olot. Jos näin ei ollut, piti etsiä uusi asuinpaikka!

Millaista ravintoa Ötzi söi

Pohditaan seuraavaksi Ötzin ruokavalioo ja mistä ylipäätänsä tuohon aikaan ihmiset saivat ravintonsa.

Tässä on hyvä huomioida, että Kivikaudella Alpeilla kasvoi tiheää metsää ja laaksot olivat pehmeitä kosteikkoja. Aikalaisille tämä ei ollut helppoa, sillä he joutuivat tekemään kovasti töitä, jos halusivat viljellä jotain.

Vuorilla ja autioissa sivulaaksoissa asui onneksi alppi-vuohia, karhuja ja murmeleita, joiden metsästäminen tarjosi mahdollisuuden proteiinipitoisen ruoan saantiin!

Ötzin aikaan ihmiskunta kävi läpi historiansa siihen asti suurinta muutosta: siirtymää metsästäjistä maanvilje­lijöiksi. Tämä ei kuitenkaan tapahtunut mitenkään välittömästi tai edes nopeasti, vaan kesti useiden sukupolvien ajan.

Vaikka viljelyä harrastettiinkin, niin aikalaisten oli osattava myös metsästystaidot, sillä joskus sato oli huono ja ruoka oli saatava jostain muualta. Varsinkin vuoristoseuduilla, jossa maa ei ole niin hedelmällinen muutos kesti verrattain pitkään.

Ötzin ravinnon on päätelty tästä huolimatta koostuvan pääosin leivästä ja muista viljatuotteista. Tuohon aikaan hammashygienia ei ollut vielä ihan nykyajan standardeja täyttävällä tasolla, joten kun Ötzin hampaita tutkittiin, niistä löytyi paljon reikiä!

Tämä johtui siitä, että viljatuotteet sisältävät tärkkelystä, joka käyttäytyy bakteerien vaikutuksesta samantapaisesti kuin sokeri.

Ötzin hammasvaurioita selittää myös se, että tuohon aikaan vilja jauhettiin kivillä. Tästä seurasi se, että pieniä kivanpalasia eksyi ravinnon sekaan.

Mahtaa olla melko ikävää syödä leipää, kun hampaissa rouskuu koko ajan pienet kivet. EI ihme, että Ötzi-muumion hampaita tarkastellessa, hammaskiille oli lähes kokonaan kulunut pois.

Pelkällä leivällä Ötzi ei kuitenkaan elänyt, vaan hänen mahalaukustaan löydettiin myös viitteitä siitä, että jäämies olisi käyttänyt ravinnokseen alppivuohta ja saksanhirveä.

Joka tapauksessa mulle tuli yllätyksenä, että tutkijat ovat sitä mieltä, että pääosa Ötzin ravinnosta oli kuitenkin viljatuotteita. Erityisesti tämä tuntuu kummalliselta kun miettii, että Ötzi ei elänyt missään hedelmällisessä laaksossa, vaan juuri niissä suhteellisen karuissa vuoristo-olosuhteissa.

Miltä Jäämies Ötzi näytti

Ötzista on pyritty tekemään mahdollisimman tarkka rekonstruktio käyttämällä hyväksi muumion luita ja jäljellä olevia lihaksia. Näiden perusteella on tultu tulokseen, että Ötzi oli kuollessaan noin 46-vuotias, 159 senttimetriä pitkä mies. Hän oli pitempi ja eli kauemmin kuin aikalaisensa keskimäärin.

Ötzi diggaili tautoinneista kuten meikäläinenkin ja muumiosta onkin pystytty löytämään kymmeniä erilaisia tatuointeja. Ötzin ihosta on havaittu hiilipohjaista väriainetta, joka imee valoaaltoja eri tavalla kuin iho.

Pisimmät tatuoinneista ovat 4 cm pitkiä ja kuviot ovat erilaisia viivoista ja risteistä muodostuneita ryhmiä. Esimerkiksi Ötzin rintakehän alaosasta on löytynyt viivarykelmä, jossa on neljä parin sentin pituista vierekkäistä ohutta viivaa.

Ötzistä on tehty tarkka rekonstruktio // Shutterstock

Lisäksi löydettäessä Ötzillä oli yllään liki täydellinen vaatekerta, jonka avulla Ötzin mallin tekeminen on onnistunut luultavasti hyvin onnistuneesti.

No ensinnäkin Ötzille oli löydettäessään yllä nahkainen takki. Jalassaan jäämiehellä oli pitkät, useista nahkapaloista ommullut lahkeet, jotka oli kiinnitetty ylhäällä vyöhön ja alhaalla kenkiin.

Ötzin kengissä oli naruverkosto tehty erikseen sisäkenkä ja ulkokenkä. Pohjana oli käytetty karhun nahkaa! Koska ilma oli tuolla alueella viileää, kengät oli vuorattu oljilla. Lopuksi koko komeus oli sidottu naruilla kiinni jalkaan.

Mukanaan Ötzille oli myös Naruia ja Nahkaneula vaatteiden korjailua ja paikkailua varten.

Ötzillä oli viimeisellä matkallaan mukana paljon tavaroita

Koska Ötzi oli liikkeelle, hänellä oli tietysti vaatekerraston lisäksi mukanaan erilaisia käyttötavaroita. Ötzin läheltä löydettiin parimetrinen taivutettu keppi ja kaksi laudanpätkää. Näitä on pidetty Ötzin repun osina.

Pelkistä laudanpätkistä ei tietenkään reppua synny, mutta tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että näihin tuki ja kantokeppeihin olisi sitten kiinnitetty nahkainen pussi, jossa tavaroita on voinut säilyttää.

Ötzi-muumion lähistöltä löytyi myös kuparikirves. Kyseessä oli hyvin harvinainen löytö. Sillä se on ainoa kokonainen kuparikirves, joka on säilynyt kivikaudelta.

Tähän Ötzin kirveeseen liittyy myös eräs tuoreempikin tapaus. Nimittäin Sveitsiläistutkijat löysivät kuparikirveen vuonna 2008 Alppien pohjoispuolelta Zug-Riedmattista.

No tää Sveitsistä löytynyt kirves on sitten osoittautunut kokoa lukuun ottamatta samanlaiseksi kuin Ötzin kirves.

Tämä kirves oli kooltaan puolet pienempi kuin Ötzin käyttämä. Muodoltaan se oli kuitenkin hyvin samankaltainen kuin Ötzillä. Lisäksi se oli peräisin samalta aikakaudelta.

Lopullisesti yhteys varmistui kuparin sisältämän lyijyn isotooppien kemiallisessa analyysissä. Se kertoi, että terän materiaali on kiistatta Etelä-Toscanasta, Campiglia Marittiman lähistöltä

Tän kirveen arvellaan olleen vaihtokauppatavaraa. Aikaisemmin ajateltiin, ettei Alppien yli käyty juurikaan kauppaa tuohon aikaan, mutta tilanne on saattanut olla toinen.

Mutta mennään takaisin Ötziltä löydettyihin tavaroihin!

Ötziltä löytyi taskustaan piikeveä, jota pystyi käyttämään puukon tai veitsen tavoin. Piikivestä valmistetuilla työkaluilla oli kuitenkin yksi merkittävä heikkous; Ne nimittäin tylsistyivät helposti.

Läheltä Ötziä löytyikin piikivelle tarkoitettu teroitinpuikko! Piikivet olivat kivikaudella arvokkaita, koska niiden lohkopinnat ovat teräviä ja ne sopivat siten työkaluiksi

Jäämiehenkin pitää välillä nukkua ja niimpö Ötzillä oli mukanaan makuualusta, joka oli valmistettu suoruohosta, joka oli sitten sidottu yhteen! Epäilen kuitenkin vavasti, että tää makuualusta antais yhtä pehmeät yöunet kuin 2000-luvun versiot.

Ruokaa Ötzi nautti mukanaan kantamistaan tuohiastioista, joita löydettiin muumion läheltä kaksi kappaletta.

Ötziltä löytyi myös tulukset, joilla sai aikaan kipinöitä. Näin lämmitteleminen nuotian ääressä ja lämpimän ruoan valmistaminen onnistui mainiosti.

Ötzin sisuskalaut syyniin

AIkaisemmin tällä videolla puhuttiinkin Ötzin hampaiden huonosta kunnosta ja niissä olevista rei’istä.

Ötzin vatsalaukusta ja suolistosta paljastui Helicobacter pylori -bakteereja. Kyseinen bakteeri on majaillut ihmisen sisuksissa yli 100 000 vuoden ajan ja siitä on kehittynyt erilaisia muunnelmia sen mukaan, kun ihminen on vaeltanut eri puolille maailmaa.

Helicobacter pylori eli helikobakteeri on gramnegatiivinen bakteeri, joka pesii mahan limakalvolla aiheuttaen siellä mahan limakalvon kroonisen tulehduksen.

Juuri tämä helikobakteeri oli seikka, joka vahvisti geenitestien tulokset siitä, että Ötzin juuret eivät olleet peräisin Afrikasta vaan lähi-idästä.

Se, että Ötziltä löydettiin Helikobakteeria viittaa siihen, että jäämies olisi saattanut kärsiä myös mahahaavasta. Kymmenesosalle niistä ihmisistä, jotka nykyisin kantavat kyseistä bakteeria, kehittyy iän myötä mahakatarri tai mahahaava.

Ötzi oli kuiten kuollessaan 40-vuotias. Tämä oli kivikautisen mittapuun mukaan huomattavan korkea ikä. Ötzin mahalaukkua ja sappirakkoa koskevissa tutkimuksissa päästiin lopputulokseen, että Ötzi söi monipuolista ruokaa ja liikkui paljon! Hän ei myöskään kärsinyt ylipainosta.

Mun on kyllä ylipäätänsä tosi vaikea kuvitella, miten kukaan voisi kivikautisissa olosuhteissa kärsiä ylipainosta. Tuohon aikaan ei nimittäin varmasti paljon makailtu paikoillaan takkatulen lämmössä ja mussutettu epäterveellistä ruokaa.

Ötzi ei kuitenkaan ollut enää kuoleman kohdatessaan kovin terve kaveri. Hänellä oli nivelvaivoja polvissa ja välilevyn pullistuma selässä. Lisäksi hänen verisuonensa olivat kalkkeutuneet.

Tämä on sinänsä hieman erikoista, koska ainakin nykyään verisuonien ”kalkkeutuminen” johtuu sepelvaltimotaudista.

Kandee muuten tsekata aihetta käsittelevä video:

Ötzillä oli ollut kuollessaan myös laktoosi-intoleranssi, jalkasieni ja Borrelioosi.

Borrelioosi on melko ikävä, hämähäkkieläimiin kuuluvan puutiaisen levittämän Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama, infektio.

Ötzin kuolema ei luultavasti aiheutunutkaan nuolesta

Jäämies Ötzin kuolema on ollut tutkijoiden ja kaikkien muidenkin mielenkiinnon kohteena siitä asti kun muumio löydettiin 1991.

Todella pitkään on oletettu, että tämä yksi maailman parhaiten säilyneistä muinaisvainajista olisi kuollut selkään ammuttuun nuoleen sekä päähän kohdistuneeseen iskuun!

Aivan viime vuosina on kuitenkin ruvettu epäilemään tätä ja uusista kuvantamistuloksista onkin saatu tästä poikkeavaa tietoa.

Vuonna 2017 Zürichin yliopiston antropologi Frank Rühli esitteli tutkimustuloksia, jossa oli uusia analyysejä Ötzin ruumiista. Tässä tapauksessa nämä analyysit olivat röntgen ja kerroskuvauksia.

Toi kerros kuvaus tarkoittaa Tomografia, joka on röntgenkuvausmenetelmä jolla saadaan kuva yhdestä elimistön kautta kulkevasta tasosta kerrallaan

Nämä uudet analyysit eivät poistaneet sitä tosiseikkaa, että Ötziä olisi ammuttu nuolella. Niistä kuitenkin paljastui, että nuolesta syntynyt haava oli luultua pienempi, eikä siitä ollut aiheutunut merkittäviä kudosvaurioita.

Frank Rühli arvioi, että verta olisi nuolen tekemästä haavasta tullut suurin piirtein kahvikupillisen verran, eli verenvuoto ei missään tapauksessa ollut Ötzin kuoleman syynä.

Mihin Ötzi kuoli?

Nuolen osuma aiheutti Ötzille varmasti paljon kipuja. Lisäksi, Kuten jo aikaisemmin mainitsiin, Ötzi oli jo tuon ajan mittapuulla iäkäs eikä todellakaan enää mikään terve kaveri.

Antropologi Rühliin tutkimuksessa todettiin myös se, että Ötzin kalloon kohdistuneet iskut eivät olleet niin voimakkaita, että ne olisivat aiheuttaneet jäämiehen menehtymisen.

Ötzi kuoli lopulta kylmyyteen // Shutterstock

Monet tutkijat arvelivat aikaisemmin, että Ötzi olisi joutunut nuolen asuman jälkeen tappeluun ja hänet olisi hakattu hengiltä

Rühl on kuitenkin sitä mieltä, että Ötzistä löytyneet päävammat olisivat johtuneet siitä, että Ötzi olisi kaatunut epätasaisella alustalla ja lyönyt päänsä!

Lopulliseksi kuolinsyyksi Rühl ja hänen kollegansa arvioivat sitä, että Ötzi yksinkertaisesti paleltui kylmässä vuoristossa hengiltä.

Lähteitä ja tutkittavaa

https://historianet.fi/kulttuuri/arkeologia/jaamuumio-otzi-tietaa-kivikauden-salaisuudet

https://youtu.be/_FUH4xpYUMs

https://www.hs.fi/tiede/art-2000002878424.html

https://www.bbc.com/news/science-environment-17191398

https://historianet.fi/kulttuuri/arkeologia/otzi-orisee-tutkijat-rekonstruoivat-kivikautisen-aanen

https://historianet.fi/kulttuuri/arkeologia/jaamiehen-sisuskalut-kertovat-ihmisen-liikkeista-euroopassa

https://historianet.fi/kulttuuri/arkeologia/uusi-tutkimus-otzin-valtimot-olivat-kovettuneet

https://historianet.fi/kulttuuri/arkeologia/otzin-viimeinen-ateria-oli-ilmakuivattua-vuohta

https://yle.fi/uutiset/3-9872134

https://www.ts.fi/kulttuuri/1074232535

https://tekniikanmaailma.fi/sveitsista-loytyi-5-300-vuotta-vanha-kirves-joka-samanlainen-kuin-jaamies-otzilla-muuttaa-kasitysta-alppien-merkityksesta/

https://yle.fi/uutiset/3-12181719

https://www.iltalehti.fi/terveys/a/2013031516787621

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ötzi

https://historianet.fi/kulttuuri/arkeologia/jaamiehen-sisuskalut-kertovat-ihmisen-liikkeista-euroopassa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/5300-vuotta-vanhan-jaamiehen-todennakoinen-kuolinsyy-selvisi-klassinen-tapaus/6403026#gs.df6myl

https://tieku.fi/menneisyys/muinaiset-ihmiset/uusi-tutkimus-paljastaa-nain-otzi-kuoli

https://www.sciencenews.org/article/otzi-iceman-froze-death

https://www.science.org/doi/10.1126/science.aad2545

https://www.sciencenews.org/article/otzi-iceman-froze-death